Cyel napisał(a):Dodatkowo - czy macie jakieś pomysły na dotarcie do większej rzeszy graczy ? Myślę, że zaglądanie do działu "Turnieje" na tym forum to nie jest coś co tacy gracze jakoś specjalnie robią. Może Ci z Was, którzy korzystają z FB mają tam lepsze możliwości dystrybucji informacji o nadchodzących turniejach i ich przyjazności dla nowych graczy ? Może jeszcze jakiś inny sposób ?
Postaram się odpowiedzieć z perspektywy osoby, która uwielbia WMH, ale zrezygnowała z niej na rzecz innych systemów.
Mniejsze formaty to wspaniały pomysł, ale aby to wypaliło musi w środowisku narodzić się stały i często organizowany format na małe punkty. Przy czym małe to nie może być 50 czy 40 punktów, ale ciekawy tryb rozgrywek na battlegroupy lub coś w okolicach gier na 15-20 punktów z określonymi ograniczeniami albo i nawet zasadami dostosowanymi do trybu gier na mały format np. przeniesienie na grunt mniejszych punktowo starć zasad aktywacji z company of iron.
Najważniejsze, aby mały format przyciągał swoją świeżością i nowym podejściem do gry weteranów, jak i pozwalał na tanie oraz szybkie wejście w system dla nowych. Nowy format nie powinien być traktowany jako krótki etap na przejście do gry w 50-75 punktów, ale w pełni samodzielny tryb rozgrywki. W moim przypadku uwielbiałem grać na małe punkty szybkie i dynamiczne starcia (chociaż zdawałem sobie sprawę z ich wad w WMH). Za to duże punkty były już dla mnie całkiem niestrawne. Podobnie odbierała duże formaty znaczna część moich bitewniakowych znajomych. Nadal jednak twierdzę, że wmka ma potencjał bycia królem bitewniaków o ile będzie posiadać niski próg wejścia oraz charakteryzować się szybkimi i dynamicznymi starciami (30-60 minut).
Co prawda wyszedł company of iron, ale osobiście dużo bardziej wolałbym, aby company of iron przenieść na grunt normalnej gry w Warmachinę jako popularny format na mniejsze punkty.
W WFB do końca 7 edycji istniał podział na małe i duże formaty. To mi się bardzo podobało i przez kilkanaście lat od 5 edycji bawiłem się w ten system regularniej grając w border patrole, parówki czy gry na 1250 punktów, mimo że tym oficjalnym był 2000+. To było świetne i nawet nie musiałem grać na duże punkty, mimo że posiadałem już dużą kolekcję. Moja gra w WFB zakończyła na początku 8 edycji kiedy wyrugowano z życia turniejowego małe formaty na rzecz jedynego i słusznego na 2500 punktów. To też wielokrotnie podniosło próg wejścia w system dla nowych graczy. Mało kto dał radę uzbierać te 2500 punktów w kilku wariantach na turnieje, a potem to jeszcze ogarnąć.
WMH powinien mieć promowany i turniejowy format na małe punkty, aby zapewniać stały dopływ świeżej krwi. PP oficjalnie tego nie zrobi. Wydali Company of Iron i na tym chyba koniec. Pytanie czy środowisko graczy jest wstanie i ma chęci na to, aby samo wypromować dedykowany format na małe punkty (dopasowany punktowo pod względem kompozycyjnym oraz mechanicznym) ?